Online marketing firm
Image default
Computers / Software / Internet

Voorkom problemen bij uw schoorsteen door een regelmatige schoonmaak

Stiekem ben ik erg jaloers op de woningen die voorzien zijn van een schoorsteen. Een gezellig avondje spenderen voor een open haard lijkt mij fantastisch. Wellicht dat ik in de toekomst nog een woning met een schoorsteen tot mijn beschikking kan krijgen? Tot mijn verbazing mag ik dan mijn schoonmaakdag uitbreiden tot aan de schoorsteen.

Je leest het goed. Ook een schoorsteen heeft, het liefst het regelmaat, onderhoud nodig. Bij onvoldoende reiniging is de kans op een schoorsteenbrand opmerkelijk hoog. Persoonlijk was ik tot kort nog niet bekend met de term ‘schoorsteenbrand’. Toch blijken er jaarlijks ruim tweeduizend schoorsteenbranden plaats te vinden.

Oorzaak van een schoorsteenbrand

Bij het maken van een vuurtje zal er brandhout aangestoken worden. Gedurende het stoken zullen er onverbrande deeltjes vrijkomen die via het rookkanaal afgevoerd zullen worden. Onderweg naar de buitenlucht is het mogelijk dat er deeltjes aan de wand van het rookkanaal zullen hechten, waardoor er langzamerhand een teerachtige, brandbare laag gecreëerd zal worden; creosoot genoemd. Zodra de temperatuur zal stijgen naar 500 graden zal deze laag in brand vliegen.

Indien er sprake is van een stenen schoorsteen is de kans op de aanslag groter, ten opzichte van een glad RVS rookkanaal, door de poreuze en ruwe eigenschap. De hoeveelheid aanslag zal afhangen van het stookgedrag. Daarbij is een verstopping van de schoorsteen ook mogelijk door de groeiende laag creosoot. Als bewoner zal de verstopping direct op te merken zijn, doordat de rookgassen terug in de kamer zullen slaan. Deze situatie kan een koolmonoxidevergiftiging tot gevolg hebben.

Om een schoorsteenbrand of andere problemen te voorkomen, is het inhuren van een erkende schoorsteenveger raadzaam. Medewerkers van een schoorsteenveegbedrijf weten exact wanneer en waar de schoorsteen gereinigd moet worden om mogelijke problemen te vermijden. Hierdoor kan de laag creosoot tijdig worden verwijderd om een verstopping of mogelijke brand te voorkomen.

http://pieterlorje.nl