Online marketing firm
Image default
Computers / Software / Internet

Scandinavische kleuren: welke zijn dat eigenlijk?

Scandinavische kleuren: bestaat dat überhaupt? En bestaan er ook Germaanse kleuren :)? Bij Scandinavische kleuren denk je waarschijnlijk aan wit van de sneeuw, groen van de planten en bomen, bruin van de stammen en van leer en blauw van de vele meren en fjorden… Maar klopt dat wel? Worden deze kleuren onder Scandinavische kleuren geschaard?

Wat in ieder geval klopt is dat men zich in het Scandinavisch design laat inspireren door de natuur. De warme tinten van hout en leer komen veelvoudig terug in het interieur. Wit voert vaak de boventoon, maar de echte Scandinavische warmte wordt gecreëerd door veel warme kleuren verspreid door de ruimte te gebruiken. Felle kleuren zul je niet snel tegenkomen, alleen als contrast; wel zachte, warme, pastelkleuren. Denk aan beige, amber, cognac en olijfgroen. De reden daarvoor is dat het vaak vroeg donker is en dat op deze manier het daglicht zo lang mogelijk vastgehouden wordt.

Bij de kleuren uit de natuur combineer je andere kleuren uit de natuur, zodat een warm palet ontstaat. Omdat de winters vaak lang en koud zijn en mensen dus minder vaak buiten komen, halen Scandinaviërs de natuur in huis door heel veel planten in huis te zetten. Planten voegen een hoop kleur toe aan een ruimte.

Nog even over Germaanse kleuren: nee dat bestaat niet. Wel Mediterrane kleuren, van landen rond de Middellandse Zee. En wonderlijk genoeg wijken deze kleuren niet veel af van de Scandinavische kleuren: veel wilt met olijfgroen, amber, oker en beige. Het enige verschil is dat bij de Mediterrane kleuren wit niet de boventoon voert, maar een andere zachte kleur, als blauw, groen of rood. Bij de Middellandse Zee is het vaak heel warm, zodat huis vaak als verlengde van buiten wordt gezien. En wit houdt dan lekker koel.

Mocht iemand zich nog geroepen voelen om een Germaanse kleurenstijl te ontwikkelen dan ben ik erg benieuwd welke kleuren dat gaan worden!

 

 

https://www.moosefarg.nl/