Online marketing firm
Image default
Computers / Software / Internet

O, nee! De harde schijf van mijn computer maakt een raar geluid!

Geen enkele harde schijf is volledig muisstil. Dat de harde schijf van je computer dus enig geluid maakt is heel normaal. Maakt deze echter een ander geluid dan anders? Dan kan dat duiden op een defect. In dit artikel vertellen we je welk geluid je (op den duur) zou kunnen horen en wat dat zou kunnen betekenen.

De harde schijf maakt een regulier geluid

Als de harde schijf opspint en daarna kalm begint te zoemen, kun je ervan uitgaan dat er niets aan de hand is en dat deze volledig gezond is.

De harde schijf maakt een tikkend geluid

Als de harde schijf tikt (ook wel ‘click of death’ genoemd), duidt dit op een probleem met de leeskop. Om precies te zijn kan dan het begin van de schijf niet worden gelezen. De leeskop maakt daarbij een repetitieve beweging van links naar rechts en terug, zonder te vinden wat hij zoekt. Het getik wordt veroorzaakt door contact met een bewegingsbegrenzer. Dit probleem kun je niet zelf oplossen: het vervangen van de koppen is precisiewerk dat je beter over kunt laten aan een expert bij jou in de buurt.

De harde schijf maakt een slepend, krassend geluid

Als de harde schijf een slepend en krassend geluid produceert, is dit het gevolg van een ‘head crash’. Een ‘head crash’ is een beschadiging aan een harde schijf, die optreedt op het moment dat de magneetkop in aanraking komt met de roterende schijf. Dit leidt vaak tot ernstige schade (slijtageringen) aan het oppervlak van de schijf. Ook dit defect kun je niet zelf verhelpen, maar moet je laten verhelpen door een deskundige bij een reparatiebedrijf. Deze bekijkt in een speciale stofvrije ruimte eerst hoe groot de schade is en gaat dan voor je aan de slag. De kans op succes bij deze vorm van schade is echter heel klein.

De harde schijf maakt een brommend geluid

Als de harde schijf bromt, wil dit meestal zeggen dat de arm of de platen van de harde schijf vastzit(ten). Op YouTube zijn meerdere filmpjes te vinden, waarin iemand in zo’n geval de harde schijf openmaakt en de platen of arm voorzichtig lostrekt. De bovenkant van de harde schijf is immers gemakkelijk te verwijderen. Onder de sticker zit altijd nog een schroefje verborgen. We moeten er wel eerlijk bij zeggen dat dit niet vaak voorkomt en dus ook niet gedaan wordt. Ook verlagen alle handelingen die je hiervoor uitvoert de kans dat een specialist de harde schijf daarna nog kan redden. Vraag jezelf dus liever af of de bestanden die zich nog op de harde schijf bevinden echt belangrijk zijn.

De harde schijf maakt geen geluid

Als je harde schijf helemaal geen geluid maakt, duidt dit waarschijnlijk op een elektrisch probleem. Vaak is daarbij overspanning de boosdoener. Door de printplaat te laten repareren, kan er weer toegang tot de bestanden worden verkregen.

Twijfel je?

Weet je niet zeker of de harde schijf van je computer nu een tikkend, slepend, krassend of brommend geluid maakt? Ga dan sowieso bij een reparatiebedrijf langs. De deskundigen daar kunnen de verschillende geluiden wel direct onderscheiden, weten precies wat ze moeten doen en ook welke vorm van data recovery ze wanneer moeten toepassen.

Bron: https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/