Online marketing firm
Image default
Computers / Software / Internet

Je iMac lijkt wel een oud omaatje? Zo maak je hem sneller!

Je herinnert het je nog als de dag van gisteren. Je kocht een splinternieuwe iMac die lekker soepel liep, waar programma’s zonder problemen op draaiden en die niet problemen gaf. Je huidige iMac lijkt er niet meer op. Kun je daar nog iets aan doen of wordt het tijd voor een nieuwe?

Vrije schijfruimte controleren

Een iMac werkt het beste met een vrije schijfruimte van ongeveer 20%. Het systeem kan dan gemakkelijk swap-files aanmaken en soepel blijven draaien. Het is aan te raden niet teveel programma’s tegelijk te draaien en af en toe een kijkje te nemen welke programma’s er worden opgestart bij het opstarten van je iMac.

Om te kijken hoeveel vrije schijfruimte je iMac nog heeft, navigeer je naar de menubalk. Klik op het ?-logo en selecteer de optie Over deze Mac. Open vervolgens het tabblad Opslag. Je krijgt direct een overzicht van hoeveel opslag je in totaal hebt en hoeveel er nog beschikbaar is. De kleuren geven de verdeling van opslagruimte aan.

Bestanden verwijderen

Is er te weinig vrije schijfruimte, dan zul je een aantal bestanden moeten verwijderen. De meeste schijfruimte zal worden ingenomen door de sectoren ‘Systeem’ en ‘Overig’. Hierin zitten onder andere caches van applicaties, bestanden die niet door Spotlight worden herkend, plug-ins, zip-bestanden en persoonlijke documenten. Het tekort aan ruimte kan worden opgelost door bestanden in bijvoorbeeld ‘Overig’ te verwijderen.

Daarnaast kun je handmatig documenten verwijderen en zo zelf de opslagruimte beheren. Klik wederom op het ?-logo en selecteer de optie Over deze Mac. Open vervolgens het tabblad Opslag en selecteer Beheer. Een nieuw venster wordt geopend en laat een overzicht van verschillende categorieën zien. Klik op ‘Documenten’ om een overzicht te krijgen van al je documenten. Omdat deze zijn onderverdeeld in Grote bestanden, Downloads en Bestandskiezer, is het mogelijk direct de grote bestanden te lokaliseren.

Door met de muis een bestand aan te wijzen en te kiezen voor het kruisje erachter, zorg je dat het bestand van je iMac wordt verwijderd. Kies je voor het vergrootglas, dan wordt het bestand geopend met Finder.

Meer geheugen

Ben je niet bekend met het verwijderen van grote bestanden of durf je het niet aan zomaar programma’s of bestanden te verwijderen, dan kun je er ook voor kiezen je iMac sneller te maken door deze van een upgrade te voorzien. Dit kan door meer werkgeheugen of een snellere (SSD) harddisk te plaatsen. Hierdoor zal ook jouw iMac weer een stuk sneller worden en kan hij nog jaren mee!

Laat het plaatsen van meer werkgeheugen of een snellere harddisk wel door een specialist als iMac reparatie Rotterdam uitvoeren. Het is een secuur werkje waarbij men in de behuizing aan de slag moet. Een specialist weet precies hoe hij te werk moet gaan en hoe alles moet worden aangesloten.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/imac-reparatie-rotterdam/