Online marketing firm
Image default
Computers / Software / Internet

Hoe werkt de WMO?

Iedereen wilt dat als hij op leeftijd is, hij zolang mogelijk gezond en zelfstandig kan blijven. Hoewel het bestaan van bejaarden- en verzorgingstehuizen erg fijn is, kijkt niemand er naar uit om er te wonen. Iedereen wilt zolang het kan gewoon zijn eigen ding in zijn eigen huis kunnen doen, met weliswaar af en toe wat hulp waar nodig is. Om deze reden is in het Nederlandse zorgstelsel de wet WMO opgesteld. Om de hulp die deze wet biedt aan te vragen, moet iemand vier stappen ondernemen.

  1. Melding maken

Ten eerste moet er een melding gemaakt worden, zodat de gemeente weet wat er aan de hand is. Dit kan gewoon door middel van het invullen van een formulier. Dit formulier kunt u online vinden op de site van uw gemeente, maar kunt u ook gewoon bij het gemeentehuis ophalen.

  1. Gesprek bij de gemeente

Tijdens het gesprek bij de gemeente bespreekt u met een Trainee Wmo uw situatie. Zo vertelt u bijvoorbeeld wat u wel nog kan, maar ook de dingen die niet meer lukken. De Trainee Wmo is in opleiding en kijkt daarna samen met een WMO consultant wat de mogelijkheden zijn.

  1. Voorstel van de gemeente

Wanneer de Trainee en de WMO consultant dit gedaan hebben, kunnen ze u een voorstel aanbieden. Ze schatten hierbij in wat u nodig heeft, op basis van het verhaal dat u hen vertelt heeft. Als u de hulp niet genoeg vindt, kunt u niet akkoord gaan. Dan wordt er verder gekeken naar de opties.

  1. De hulp

Wanneer de gemeente en u het eens zijn over welke hulp u krijgt, krijgt u de hulp binnen twee weken. Dit kan zijn in de vorm van fysieke hulp, zoals iemand die de boodschappen doet of bijvoorbeeld stofzuigt, maar dit kan ook een persoonsgebonden budget zijn.

Bent u zelf nog niet op leeftijd, maar vind u het proces interessant? In veel gemeenten is er een WMO consulent vacature open. Kijk dus meteen op de site van een gemeente bij u in de buurt!

https://professionalpartners.nl/vacatures/