Online marketing firm
Image default
Computers / Software / Internet

De impact van het waaltje

We letten er allemaal nooit op; de gebakken waaltjes, oftewel de bakstenen. Gek eigenlijk, want ze hebben ons leven enorm veranderd.

Vroeger waren er geen verharde wegen. Door het gebruik van steen konden er ineens wel verharde wegen komen. Met verharde wegen komen veel voordelen. Zo wordt reizen een stuk sneller. Hierdoor kan handel sneller gaan, maar kan er ook handel gedreven worden met gebieden die verderop liggen. Hierdoor steeg de welvaart enorm. Daarnaast is het hoe sneller er gereisd kan worden, hoe minder kansen struikrovers hebben om mensen te beroven. Dat was natuurlijk ook een groot voordeel. Daarnaast konden voertuigen met wielen veel beter tegen een verharde weg dan tegen een niet verharde weg. Hierdoor gingen deze voertuigen minder snel kapot en werden deze reizen ook veel vaker gemaakt.

Het was geen nieuw idee, het leggen van verharde wegen. De Romeinen deden het al. Alleen was het zo dat in de Middeleeuwen deze wegen niet onderhouden werden, waardoor de kwaliteit ernstig achteruit ging. En tot ver in de 19e eeuw waren er nog heel veel onverharde wegen, ook in sommige steden. Je ziet het nog steeds wel in landen die nog niet zo ver ontwikkeld zijn. Die hebben ook nog heel veel wegen die onverhard zijn. Hierdoor gebeuren er ook veel meer ongelukken en kan er veel minder handel gedreven worden met steden, zelfs als ze relatief dichtbij liggen.

Ook auto’s doen het veel beter op een verharde weg. Vandaar dat we ongelooflijk dankbaar mogen zijn voor die bakstenen op de straat. Het maakt ons leven zonder dat we daarbij stilstaan een heel stuk makkelijker. De volgende keer dat je dus over die grijze waaltjes rijdt, sta er even bij stil en wees er dankbaar voor. Want zonder die bakstenen zouden we niet zoveel kunnen reizen als we dat nu kunnen.

https://www.bricksandstones.nl/